26 Haziran 2015 Cuma

KÜRT KANTONLARINI BU KADAR DEĞERLİ KILAN NE? **



   
    


     Haberlerin başlıkları aynen şöyle: “IŞİD yeniden Kobaniyi vuruyor!” “ABD öncülüğündeki koalisyon uçakları IŞİD hedeflerini bombalıyor!” “Dört ay boyunca şiddetli çatışmaların ardından IŞİD den temizlenen Kobani yeniden yoğun çatışmaların merkezinde!     Suriye ve Irak genelinde; Halep, Şam, Enbar, Tikrit ve Musul çevrelerinde hergün onlarca çatışma, yüzlerce ölü bu kadar gündem olmazken neden Kobani? Buralarda da rejim ile muhalifler arasında, IŞİD ve Irak ordusu arasında mahalleler, köyler, şehirler el değiştirirken, med-cezir misali fetihler, geri çekilmeler en önemli merkezlerde vuku bulurken bunlar çok zaman haber konusu bile olmuyor.
     Ancak Kobani ve benzeri Kürt kantonlarından biri yahutta bu kantonlar arasında kalan sınır kasabaları sözkonusu olduğunda, buralarda kazara ölen birkaç sivil varsa hemen katliam yapılıyor havası verilerek ve alabildiğine dramatize edilerek 300 bin insanın ölümünü dahi gölgede bırakan bir kampanya başlatılıyor. 3-5 milyon nufuslu şehirler bir gecede el değiştirirken 70 bin nufuslu bir kasaba binlerce savaşçı ve havadan abd destekli bombardımanla günler süren çatışmalara sahne oluyor, buralarda değil bir kasabayı bir mevzi yahut bir tepeyi dahi ele geçirmek IŞİD gibi bir örgüt için bile haftalar süren yoğun çatışmaları gerekli kılıyor. İşte bu bölgeyi bu kadar değerli kılan ve gündemin birinci maddesi haline getiren, biri gerçekten önemli ve stratejik, diğeri ise tamamen şişirme olan iki sebep mevcut.
     Şişirme olan sebep şu: Bu bölgede kesinlikle IŞİD veya başka muhalif guruplar tarafından yapılan bir katliam yahut her hangi bir şekilde abartılı sivil ölümler sözkonusu değil, hatta bilinen bir şey dir ki bu bölge Suriyenin en güvenli bölgelerinden biridir, son zamanlarda pyd ile IŞİD arasındaki çatışmalardan dolayı halk yerlerinden olmaya başladı, ama bunun dışında Şam, Halep, Humus, Dera gibi yerlerden kat kat daha rahat bir bölge, çünkü büyük bölümü muhalif gurupların kontrolünde,Türkiye ye sınır olması hasebiyle hem Türkiyeden hemde Avrupa üzerinden gelen yardımların dağılmasıyla ve bm nin yardımlarıyla halk bir nebzede olsa rahatlıyor. Diğer bölgeler ise içler acısı, bir tarafta esad rejimi, bir tarafta esadın en büyük destekçisi olan Lübnan hizbullahı, diğer tarafta ise ısrail, Ürdun ve abd nin kuklası olan Irak hükümeti. İşte balon gibi şişirilen, sanki bir soykırım ve büyük katliamlar varmış gibi dikkatlerin üzerine çekilmeye çalışıldığı bölgenin gerçek durumu. Bütün bunlara rağmen Kürt kantonlarının savaşın merkezi haline gelmesinin abd ve batı açısından önemi şu; yıllardır emek vererek besleyip büyüttüğü ve Irakta özerklik verip temelini attığı kürdistanı kurmak, kuzey Irak peşmergesi, Suriyenin kuzey doğusundaki Haseke Kürtleri, kuzey Suriyedeki Kobani Kürtleri ve daha aşağıda ki Afrin Kürtleri birleştirilerek Irak petrollerini ne Türkiye nede başka bir üçüncü ülkeye ihtiyaç duymayacak şekilde Akdeniz üzerinden dünyaya pazarlama hesapları. Tıpkı bir avuç israili bölgenin en güçlü ordusuna sahip ülkesi haline getirdikleri gibi, kendi elleriyele kurdukları laik ve görünürde demokrat ama efendilerinin sözünden çıkamayacak olan bir kürdistanı tamamlama hesapları.
      Bu onların hesabı ve adım adım buna ilerliyorlar. Elbette yüce Allahın da bir hesabı varki bunu kimse bilemez. Şüphesiz yüce Rabbimizin hesabı buna layık bir topluluk ortaya çıkıncaya kadar imtihanlarla dolu bu yolda bir yerlerde beklemede kalacaktır. Şüpesiz Müslümanlar yeniden dinlerine dönünceye ve ümmet şuuruyla hareket edinceye kadar bu zillet elbisesini üzerlerinden atamayacaklardır. Bu olmadığı sürecede ağlayıp döğünmenin, bölgede İsrail benzeri bir çıban daha belirmesine üzülüp durmanın bir anlamı yoktur. Zira bu bölgede en son haritalar çizildiğinde de aynı şeyler vuku bulmuştu. Türkiye cumhuriyetini kuran İngilizlerde bunun meyvesini yemedimi yıllarca? Şimdi ikinci bir “böl, parçala, yönet” formülünü hayata geçirmelerine şaşırmamak lazım.
     
      Diğer sebebe gelince: Türkiye sınırı bütün taraflar için stratejik öneme sahip, Suriyenin Irak sınırında ve Türkiye sınırının büyük bir bölümünü içine alan Cezire Kürtlerin yaşadığı ve pyd kontrolünde bir kanton bölge, aynı şekilde batıya doğru Haseki ve Kobani arasında kalan Arapların yaşadığı bazı kasabalar var ki buralarda IŞİD kontrolünde, (şimdi tel-abyadda pyd ilerliyor) yine batıya doğru Afrin ve Kobani arasında kalan Arap ve Türkmenlerin yaşadığı Cerablus ve Azez bölgesi var Cerablus'ta IŞİD,Azez'de el-Nusra ve diğer muhalifler hakim,, Afrinse Kürtlerin en batıdaki kanton bölgesi. Türkiye sınırı bütün taraflar için özelliklede IŞİD ve Nusra gibi çoğunluğu yabancı savaşçılardan oluşan guruplar için büyük öneme sahip, zira mücahitlerin en rahat şekilde girip çıktıkları yer burası, durum böyleyken sınırın büyük bölümü Kürtler yaşadığı için pyd nin kontrolünde, IŞİD için ne kadar öneme sahip olduğu ortada, aynı şekilde pyd içinde önemli zira kendisiyle en çok savaşan Müslümanlar buralardan girip çıkıyor. İşte buda işin gerçek ve önemli olan kısmı. Yani tüm guruplar için hayati öneme sahip sınır tutma mücadelesi kürt kantonlarını bu kadar önemli kılan asıl sebep.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder